Dt. Ayşegül Yetkin 2022-02-17
Diş Ağrısı
Diş ağrısı nedir?
Diş ağrısı, dişin içinde veya çevresinde gelişen sızlama ya da zonklama şeklinde olabilen rahatsız edici bir uyarandır. Diş ağrılarına sebebiyet veren etkenler diş, diş eti veya kemik kaynaklıdır. Dişteki bir tahribat, bir zarar bu ağrıyı başlatmaktadır. Bu anlamda ağrı, bir uyarı sistemi olarak görev yapmaktadır. Yani hastanın hekime gitmesini sağlayan en önemli uyarandır.
Dişin içinde bulunan pulpa; sinirler ve kan damarlarıyla dolu yumuşak bir yapıya sahiptir. Pulpa sinirleri insan vücudundaki en hassas sinirler arasında yer alır. Bu sinirler tahriş olduğunda veya bakteri ile enfekte olduğunda, apseye ve şiddetli ağrıya neden olabilirler.
Genellikle dişlerde meydana gelen çürüme ve iltihaplar, diş ağrısının esas sebepleri arasında gösterilir. Çürüme veya iltihap tedavi edilmediği zaman apse yaparak daha da şiddetli ağrıları sebep olabilir. Ayrıca diş minesinin aşınmasıyla ortaya çıkan sıcak-soğuk yiyecek veya içecek hassasiyeti de diş ağrısına neden olur. Öncelikle gerekli olan yöntem, tedavi için detaylı muayene ile ağrının sebebinin saptanmasıdır. Diş ağrısının nedenini saptamak ise diş hekiminin yapabileceği bir işlemdir.
Diş ağrısının nedenleri nedir?
Diş ağrısına neden olabilecek sebepler arasında genel olarak:
- Diş çürüğü,
- Dişin merkezinde gerçekleşen bakteriyel bir enfeksiyondan dolayı oluşan diş apsesi,
- Diş çatlağı ya da kırık diş,
- Diş dolgusunda bir hasar,
- Sakız çiğneme, dişleri sıkma veya birbirine sürtme gibi tekrarlayan hareketlerden kaynaklanan diş yıpranması,
- Diş eti enfeksiyonu,
- Diş etlerinden diş çıkması yani diş patlaması,
- Gömülü 20 yaş dişlerinden kaynaklanan baskı olabilir.
Diş ağrısının belirtileri nedir?
Diş ağrısının en yaygın belirtisi, adından da anlaşılacağı üzere keskin, zonklayan, gidip gelebilen veya sürekli devam eden diş ağrısıdır. Bazı vakalarda ağrı, sadece dişe basınç uygulandığında, mesela bir şeyi ısırırken ortaya çıkar.
Diş çevresinde şişlik görülebilir. Bireyde ateş veya baş ağrısı görülebilir. Enfekte olan dişten kötü bir tada sahip akıntı ve ağızdan kötü bir koku yayılabilir. Diş ağrısıyla birlikte nefes alma ve yutmada sorun yaşanıyorsa hemen bir diş hekimine başvurulması tavsiye edilir.
Diş ağrısı, genellikle neredeyse dayanılmaz bir hale gelene dek ertelenir. Genellikle zonklama şeklinde görülen diş ağrıları, son derece rahatsız edici ve dinmek bilmeyen ağrılar şeklinde seyreder. Özellikle apseli diş ağrıları yüzde fark edilecek derecede şişlik oluşmasına sebep olur. Diş ağrısı her ne sebeple olursa olsun, ilk yapılması gereken ağrının hafifletilmesi ve acilen doktora görünmek olmalıdır.
Diş ağrısı gece başladıysa ne yapabiliriz?
- Sirkeli su veya tuzlu su ile yapılan gargara, diş ağrılarını geçici olarak hafifleterek doktora görünene kadar hastanın rahat hissetmesini sağlar.
- Diş ağrısının gece meydana gelmesi halinde yatar durumda olmak ağrıyı artırır. Bu sebeple yastığın yükseltilmesi gerekir.
- Buz kompresi yapılarak veya ağzı soğuk su ile çalkalayarak ağrıyı hafifletebilir, doktor muayenesine kadar geçecek sürede daha rahat hissedebilirsiniz.
- Bazı durumlarda sıcak kompres yapmak ve ağzı sıcak su ile çalkalamak da ağrıyı hafifletici önlemlerden biridir.
- Ağrı oluştuğunda dişleri fırçalamak ve diş ipi ile temizlik yapmak da bir önlemdir. Diş aralarında biriken yemek artıklarının temizlenmesi dişi rahatlatabilir. Ancak bu tür önlemler de diş ağrılarının geçici bir süre hafifletilmesinden başka bir işe yaramaz.
- Diş çürümesi sebebiyle oluşan ağrıların hafifletilmesi amacıyla karanfil yağı da kullanılabilir. Bir parça pamuk üzerine birkaç damla karanfil yağı dökülerek diş üzerine konulduğunda, geçici bir süre rahatlama sağlanır.
Diş ağrılarında kesinlikle alkol, ispirto veya kolonya gibi maddelerin diş üzerine uygulanmaması gereklidir. Asit ve kimyevi madde içeren bu tür maddeler diş etine zarar vererek ağrının daha da şiddetlenmesine yol açabilmektedir.
Diş ağrısını hafifletmek için yapılan bütün müdahaleler geçici bir süre için rahatlama sağlayacaktır. Tam bir tedavi için mutlaka bir diş hekimine muayene olunuz.
Diş ağrısı nasıl tedavi edilir?
Diş ağrısının tedavisi, ağrıya neyin sebep olduğuna bağlıdır. Eğer bir çürük diş ağrısına neden oluyorsa, diş hekimi bu çürüğü temizleyerek dolgu ya da kanal tedavisi yapacaktır. Diş tedavi edilemeyecek kadar çürümüşse dişin çekilmesi gerekebilir.
Çok derin olmayan, diş sinirlerini ve köklerini etkilemeyen çürüklerin varlığında dişler dolgu yapılarak tedavi edilir. Dolgu yapılırken önce dişteki çürük doku temizlenir, sonra oluşan çürüğün oluşturduğu boşluk sızdırmaz dolgu malzemeleriyle kapatılır.
Diş ağrısının nedeni diş sinirinin (pulpanın) bir enfeksiyonu olabilir. Bu enfeksiyona diş pulpasının bulunduğu boşluğa sızan bakteriler neden olur. Pulpa enfekte olmuşsa kanal tedavisine ihtiyaç vardır. Kanal tedavisi enfekte olmuş pulpanın çıkarılarak yerine sızdırmaz dolgu malzemeleri konularak dişin tedavi edilmedi işlemidir.
Eğer çenede ateş veya şişlik varsa, diş hekimi bir antibiyotik reçete edebilir. İlaç kullanmadan önce doktorunuza danışarak size en uygun tedaviyi öğrenebilirsiniz.
Küçük bir yiyecek parçası diş etlerinin altına yapışarak enfeksiyona neden olabilir. Dişlerin arasına yiyecek sıkışması durumunda diş ağrısına benzer ağrılar olabilir. Bu durumda, diş hekimi derin bir temizlik önerebilir veya ardından gerekirse başka periodontal yani diş eti tedavisi uygulayabilir.