Diş Beyazlatma
Diş Beyazlatma (Bleaching) işlemi nedir?
Güzel ve mutlu bir gülüş için beyaz dişler vazgeçilmezdir.Bleaching işlemi diş beyazlatmada en çok kullandığımız yöntemdir.Dişlerin doğal renklerinin açığa çıkması için üzerindeki lekelerinin mekanik olarak temizlenmesinden sonra dişlerin renginin açılmasıdır.
Dişler neden renklenir?
– Çay, kahve, kola gibi içeçekceler
– Sigara kullanımı
– Çocukluk döneminde kullanılan Tetrasiklin grubu antibiyotikler
– Mine tabakasının kalınlığının azalması
– İleri yaş
– Kanal tedavisi sonrasında oluşabilir
Beyazlatma nasıl yapılır?
Diş yüzey temizliği sonrasında bazı kimyasal ajanlar diş yüzeyine uygulanarak minede renklenmeye sebep olan etkenlerin uzaklaştırılmasını sağlar.
Beyazlatma işlemi ne kadar sürer?
Estetik beklentilere göre 1-2 seans sürmektedir. İlk seanstan itibaren hastalarımızı tatmin edici sonuçlar alabilmekteyiz
Beyazlatma işlemi öncesi neler yapılmalıdır?
Tedavi ihtiyacı olan bütün dişler işlemden önce tedavi edilmelidir. Kanal tedavisi, dolgu ve değiştirilmesi gerek kaplama ve dolgular öncesinde yenilenmelidir.
2 çeşit beyazlatma yöntemi bulunmaktadır:
1-) Ev tipi beyazlatma: Hasta kliniğimize başvurduğu anda öncelikle başlangıç fotoğraf kayıtları, başlangıç diş renk tespiti yapılır. Sonrasında hastaya özel plak hazırlanması için hastadan ölçü alınır. Plak ve beyazlatıcı ajan hastaya verilerek kullanımı anlatılır. Hekimin önerdiği şekilde plaklarını kullanıp haftalık kontrole çağırılır. Gerekli değişiklikler tedavinin gidişatına göre planlanır.
2-) Ofis tipi beyazlatma: 2 yöntem bulunmaktadır. Hekim tarafından uygulanır.
A-) Diş yüzey beyazlatma:
Beyazlatıcı ajan hekim tarafından diş etleri korunarak diş üzerine tatbik edilir. LED ışın cihazı 15 dk süreyle uygulanır. Klinikte uygulanan beyazlatma işlemi daha kalıcı ve etkili olmaktadır.
B-) Kanal tedavili dişlerde beyazlatma:
Kanal tedavisi uygulanmış olan dişlerde beyazlatıcı ajan dişin içine konularak bekletilir. Bekleme süresi genellikle 1-2 gündür. İstenen tonda beyazlık elde edilene kadar bu işleme devam edilir.
Beyazlatma zararlı mı?
Dişlerde uygulamadan sonraki 12 saat de hassasiyetler olabilmektedir. Beyazlatmanın dişler üzerinde kalıcı bir zararı yoktur. Hamilelerde kullanımını tavsiye etmiyoruz.
Beyazlatma hangi durumlarda önerilmez?
– Geniş çürüklerin olduğu dişlerde
– Çapraşıklığın fazla olduğu hastalarda
– Genç hastalarda (18 yaş öncesi)
– Diş köklerinin açığa çıktığı durumlarda
– Diş hassasiyetlerinin fazla olduğu hastalarda