Ortodonti
Ortodonti Nedir?
Periodontal hastalıklar dişeti ve dişleri çevreleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardırOrtodonti çenelerdeki boyut farklılığına bağlı olarak oluşan kapanış bozuklukları ve dişler ile çene uyumunun orantılı olmamasına bağlı olarak meydana gelen çapraşıklıkların tedavi edildiği bölümdür.
Çapraşık dişler bireylerin estetik kaygılarını arttırmakta sosyal hayatlarını özgüvenlerini etkilemekle birlikte ağız ve diş temizliği konusunda da sorun yaratmaktadır.
Konum bozukluklarına sahip olan veya çapraşık olan dişler temizlenmesi zor olduğu için dişlerde çürüklere ve diş eti problemlerine yol açmaktadır.
Ortodontik problemlerin sebepleri nelerdir?
Ortodontik problemlerin birçok sebebi olmakla birlikte problemler genelde çevresel veya genetik sebeplerden dolayı oluşur.
Erken süt dişi çekimleri, parmak emme ,tırnak yeme dil ile dişleri itme gibi zararlı alışkanlıklar, erken yaşlarda meydana gelen diş ve çene travmaları bunlara örnek olarak verilebilir.
Ortodontik tedavi aşamaları nelerdir?
Muayene
-Ortodontik tedavi öncesi hazırlık
-Teşhis ve planlama
-Ortodontik tedavi aşaması
-Pekiştirme safhası
-Koruma safhası
Ortodontik tedavi öncesinde ne gibi hazırlıklar yapılması gerekmektedir?
Ortodontik tedavi öncesinde detaylı ağız içi muayenesi yapılıp, yapılması gereken dolgular, kanal tedavilerinin yapılması, ağız içindeki taşların ve plakların temizlenmesi gerekmektedir.
Ortodontik tedavinin yaşı var mıdır?
Sadece dişsel bozuklukları olan hastaların tedavisinde yaşın herhangi bir önemi yoktur.
Ancak iskeletsel bozukluğu olan hastalarımızın ileri yaşlarda tedavisi mümkün olmayabilir.
Böyle bir durumda ortodontist hastaya gerekli bilgiyi verip alternatif tedavi yöntemleri önerebilir.
Ortodontik tedavi tel takılmadan yapılabilir mi?
Gelişen teknolojiler sayesinde artık dişlere metal tel braketler yerine şeffaf ya da porselen braketler ile veya hiç tel takılmadan şeffaf plaklar ile tedavi yapılabilir. Bu tedavi yöntemi halk arasında telsiz ortodontik tedavi olarak bilinir.
Dişlerim çürür, renklenir mi?
Dişlerin renklenmesine neden olan genel etmenler yetersiz ağız hijyeni, çay, kahve, sigara vb ürünlerin tüketilmesidir. Ortodontik tedavi dişlerin renklenmesine veya çürümesine neden olmaz ama tedavi süresince ağız bakımı çok iyi olmalıdır.
Dişlerin çekilmesi gerekiyor mu?
Ortodontik tedavide çene darlıklarında üst ve alt çenenin uyumuna bağlı olarak, çene içinde dişlerin düzgün sıralanması için diş çekimi gerekebilir.
Ancak her ortodontik tedavide diş çekimi gerekmez.
Ne kadar sürede bir kontrole gelmem gerekir?
Bu süreler değişmekle birlikte genelde 4-6 hafta arası kontroller gerçekleşmektedir.
Teller çıktıktan sonra dişlerim tekrar bozulacak mı?
Ortodontik tedavi bitimiyle birlikte koruyucu pekiştirme tedavisi uygulanmaktadır. Bunlar SX plaklar ve dişlerin arkasına takılan genelde 6 dişi kapsayan ince tellerdir. Bunlar dişlerin eski pozisyonlarına dönmelerini engellerler.
Tedavim ne kadar sürer?
Ortodontik tedavilerin süresi çenesel ve dişsel bozukluğun büyüklüğüne bağlı olarak değiştiği için kesin bir süre verilememekle birlikte ortalama 1-3 yıl arası değişir.