Diş Protezi
Diş protezi nedir?
Protez, kaybedilen dişlerin çiğneme, konuşma gibi fonksiyonlarının ve estetik görüntünün hastaya yeniden kazandırılması amacıyla hazırlanan tüm yapay materyallerdir. Diş protezleri hareketli ve sabit olmak üzere iki türlüdür:
Hareketli Protezler
Genellikle hastanın eksik dişlerinin yerine yapılan protezini kendisinin takıp çıkartabilmesi anlamında kullanılmaktadır. Bu tip protezler ağızda kalmış dişlerle beraber yumuşak dokulardan da destek almak zorundadır. Protez, çiğneme sırasında üzerine gelen yük sonucunda, ağızdaki yumuşak dokulara bir miktar gömülmekte, yani hareket etmektedir.
Sabit Protezler
Kron(Kaplama), köprü ve implant üstü protezleri tanımlamak amacıyla kullanılan genel terimdir. Diş eksikliklerinde en fazla tercih edilen protez tipidir. Kaplama ve köprü yapılırken ağızdaki bazı dişlerin destek olmak amacıyla küçültülmeleri nedeniyle genellikle hastaların endişe duyduğu bir işlemdir.
Kronlar:
Hasarlı bir dişi yeniden eski haline getirmek için dişe uygulanan bir kaplamadır. Amacı dişi tamamen sararak güzelleştirmek, sağlamlaştırmak ve korumaktır.
Köprüler:
Bir veya birkaç diş eksikliğinde yandaki dişler küçültülerek onlara bağlanıp yapılan çoklu kaplamalardır. Yapıştırılırlar ve hasta tarafından takılıp çıkartılamazlar
İnley/onley/overley:
Çürükten ya da kırıktan dolayı fazla malzeme kaybının olduğu dişlerin, ölçü alınıp laboratuvarda hazırlanan tek parça dolgularla restore edildiği protez çeşididir.
Porselen lamina (yaprak porselen):
Dişlerin rengi ve şeklini düzelterek estetiği sağlamak amacıyla yapılan, dişlerin sadece ön yüzeyinden az miktarda aşındırmayla uygulanan yarı kaplamalardır.
İmplant üstü protezler:
Kemik içine yerleştirilen implantlara bağlanarak yapılan protezlerdir. Hareketli, yapışık veya vidali olabilirler.