Pedodonti
Çocuk diş hekimliği nedir?
Doğumdan 13-14 yaşlarına kadar yapılan her türlü diş tedavisi ve koruyucu diş uygulamaları çocuk diş hekimliği (Pedodonti) olarak adlandırılır.
Süt dişleri ne kadar önemlidir?
Çocuklarda 6-7. aylardan 3-3, 5 yaşlarına kadar süt dişleri çıkar bu dişlerin öncelikli görevi rahat bir şekkilde beslenmeyi sağlamaktır. Aynı zamanda konuşmanın sağlıklı olması da bu dişlerin varlığına bağlıdır. Süt dişleri aynı zamanda çene gelişiminde de önemli görevlere sahiptir.
Süt dişleri zaten düşecek, çekilsin düşüncesi doğru mudur?
Süt dişlerinin önemsiz olduğu ve ileride düşeceği için erkenden çekilebilir algısı çok yanlıştır. Süt dişleri çocukların beslenme işlevlerini yerine getirmekle birlikte süt dişi ağrısı çocuklarda uyku problemleri, sosyal problemler, büyüme hormonunun yetersiz salgılanmasına bağlı olarak büyüme problemleri oluşturabilir. Aynı zamanda süt dişleri daimi dişlerin doğal koruyucusu konumundadır. Süt dişlerinin erken çekilmeleri diğer dişilerin bu boşluğa doğru kaymasına ve yerine çıkacak olan dişin düzgün çıkmamasına bazen gömülü kalmasına neden olabilir. Tedavi edilemeycek durumda olan süt dişleri çekildikten sonra bu bölgeye sabit yada hareketli apareyler yapılarak çekim boşluğunu korunması gerekir. Bu şekilde diğer dişler bu boşluğa doğru hareket etmez.
Süt dişine hangi tedaviler yapılabilir?
Süt dişlerinin çürük miktarına bağlı olarak tedavi şekli değişir. Çürük dişin sinirlerine uzaksa dolgu işlemi yapılır. Çürük sinirlere çok yakın ancak sinirleri enfekte etmediyse Amputasyon denilen işlem yapılır. Amputasyon işlemi dişin üst kısmındaki sinirlerin alınıp bu bölgenin dezenfekte edilmesini ve kökteki sinirlerle bağlantısının kesilmesini kapsar. Amputasyon işleminden sonra dolgu işlemi yapılır. Eğer çürük sinirleri enfekte ettiyse kanal tedavisi işlemi yapılmalıdır. Bu işleme köklerin erime derecesine bakılıp karar verilir. Süt dişlerine yapılan kanal tedavilerinden de büyük oranda başarı sağlanıp dişlerin düşme zamanına kadar korunamamasını sağlamaktadır.
Çocugumun gerçek dişi tramva sonucu düştü ne yapmalıyım?
Tramva sonucu dişlerde kırılmalar hatta yerinden çıkma durumları olabilir bu durumda yapılması gereken işlem dişin süt dolu bir bardağa konulup acil bir şekilde diş hekiminize gitmenizdir. Diş düştükten kısa süre sonra tedavi edildiğinde tekrar yerine yerleştirilip splint adı verilen sabitleyicilerle tedavisi yapılabilir.
Koruyucu diş hekimliği nedir ?
Dişlerde en sık rastlanan çürükler fissür adı verilen dişlerin üst kısımlarındaki çukurlardır. Bu bölgelere önceden yapılan koruyucu örtü işlemiyle çürümesi engellenebilir aynı zamanda flor diş hekimliğinde önemli bir yere sahiptir. Dişlerin yapısını güçlendirip daha az çürümesini sağlar. Yapılan araştırmalar sonucu flor uygulaması yapılan çocuklarda yapılmayanlara göre çok daha az çürüğe rastlanılmıştır.