Dt. Muhammet Latif Ağar 2022-04-14
Diş Çekimi
Diş çekimi lokal anestezi yardımıyla dişin yuvasından cerrahi yöntemle çıkarılmasıdır. Ayakta yapılan bir tedavi prosedürüdür.
Diş çekimi en sık çürük veya travma nedeniyle tamir edilemeyecek boyutta olan dişlerde uygulanır.Bunun yanı sıra yer darlığı olan ortodontik tedavi görecek hastalarda yer açmak için, tam veya yarı gömülü 20'lik dişlerde, kanal tedavisi ve antibiyotik kullanım sonrası iyileşmeyen lezyonlarda diş çekimi ile enfeksiyon kaynağı ortadan kaldırılır.
Kemoterapi , radyoterapi , organ nakli vb. tedavi sırasında dental işlemlere izin verilmeyen tedavilerde riskli görülen daha sonra ağrı ve enfeksiyon yapma riski olan dişler tedbir amaçlı önceden çekilebilir.
Periodontal (diş eti) enfeksiyon sonucu dişler artık diş eti tedavisi ile kurtulamayacak kadar sallanıyorsa dişlerin çekilmesi gerekir. Diş çekimi normalde basit bir işlemdir. Ancak başka tıbbi nedenlerden dolayı ağır enfeksiyona sebep olabilecek durumlar vardır. Bunlar düzenli ilaç kullanımı, yapay veya hasarlı kalp kapakçığı, doğuştan kalp kusuru, bozuk bağışıklık sistemi, siroz, yapay eklem protezleri varlığında muhakkak diş hekimine söylenmelidir. Uygun antibiyotik tedaviler ile bu gibi durumlar engellenir.
Diş çekimi sonrası iyileşme birkaç gün içinde olur. Çekim sonrası buz uygulamak, 24 saat dinlenmek, 24 saat çalkalama, tükürme, gargara yapmamak, ilk 24 saat pipet kullanmamak, hafif sıvı gıdalarla beslenmek 24 saat sonrasında tuzlu suyla gargara yapmak ve iyileşme süreci boyunca sigara içmemek iyileşme süresini hızlandırır.
İlk 24 saatte hafif ağrı şişlik olması normaldir. 1 hafta geçmeyen inatçı ağrılarda diş hekime tekrar başvurulmalıdır. Çekim sonrası ateş, titreme, nefes darlığı, bulantı, kusma gibi enfeksiyon belirtileri varsa derhal hastaneye başvurulmalıdır.