
Dt. Gökhan Öztürk 2022-01-16
Diş Eti Hastalıkları
Periodontal Hastalık
Periodontal hastalıklar diş eti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihaplı bir hastalıktır.
Diş Eti Hastalıklarının Nedenleri ?
En önemli sebebi bakteriyel diş plağı adı verilen dişler üzerinde biriken yapışkan ve renksiz film tabakasıdır. Plak uzaklaştırılmasa diş taşı adı verilen düzensiz sert kitleler oluşur. Bu da periodontal dokularda iritasyona sebep olur.
Periodontal hastalıklar dişler sürdükten sonra herhangi bir dönemde görülmekle birlikte puberte döneminde diş eti hastalıklarını tetiklediği bir dönemdir. Erişkin dönemde diş kayıplarının %70'i periodontal hastalıklardan kaynaklanmaktadır.
Diş Eti Hastalıklarının Aşamaları ;
- Gingivitis (Diş Eti İltihabı) ; Diş eti hastalığının en erken aşaması olup diş eti çizgisinde bakteriyel diş plağı birikmesi oluşur. Bu dönemde diş etleri kanamalı, kırmızı, ödemli ve hacim olarak büyümüşlerdir. Dişi destekleyen kemik ve bağ dokular henüz bu dönemde etkilenmemiştir.
- Periodontitis; Dişleri tutan kemik ve liflerin geri dönüşümsüz hasar gördüğü aşamasıdır. Bu dönemde diş etinin altında plak tutan cep oluşmaya başlar. Dişi çevreleyen alveolar kemikte kayıplar görülür. Diş eti çekilmeleri gözlenir.
- İlerlemiş periodontitis; Diş eti hastalığının son aşamasıdır. Dişleri destekleyen lifler ve kemikler hasar görmüştür. Dişlerde mobilite gözlenir ve diş kayıplarına neden olmaktadır. Isırma şeklinin değiştiği gözlenir. Ağızda sürekli kötü koku vardır.
Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi Nedir ?
Diş eti hastalıklarının erken döneminde tedavi diş üzerindeki bakteriyel diş plağı ve diş taşlarının uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyi elde edilmesi böylelikle diş yüzeyindeki bakteriyel uzaklaştırılır.İleri dönemdeki tedavisi ise diş etlerindeki şişkinlik ve kızarıklığın giderildiği küretaj tedavisi ve daha ileri dönemde de kemik greftleri bırakılması ile sağlanır.Son aşamaya gelen durumlarda bir veya birden fazla diş çekimi gereke bilir.