Dt. Gökhan Öztürk 2021-12-24
Diş Eti İltihabı Nedir,Neden Olur?
Günlük fırçalama ve diş ipi ile temizleme ile alınmazsa, plak kümeleri ve bakteriler sadece diş etlerini ve dişleri değil aynı zamanda dişleri destekleyen kemiği de enfekte eder. Dişler hareket etmeye, düşmeye veya diş hekimi tarafından çekilmeye başlar.
Bu, hastalığın ilk aşamasıdır. Günlük fırçalama ve temizleme plağı kaldıramazsa, diş eti dokusunu tahriş ederek diş eti iltihabına yol açan toksinler (zehir) üretir. Fırçalarken ve diş ipi kullanırken hafif bir kanama fark edeceksiniz. Dişeti iltihabının bu ilk aşamasında, dişleri yerinde tutan kemik ve bağ dokusu henüz etkilenmediğinden hastalık geri döndürülebilir.
Bu aşamada dişleri yerinde tutan kemik ve lifler geri döndürülemez şekilde hasar görür. Diş etleri, gıdanın ve plağın sığınacağı bir cep olan sakız çizgisinin altında bir cep oluşturmaya başlayabilir. Uygun tedavi ve iyileştirilmiş ağız hijyeni, hastalığın ilerlemesini durdurabilir.
Diş Eti İltihabı Neden Olur?
Diş eti hastalığı her yaşta ortaya çıkabilir ancak yetişkinlerde daha yaygındır. Tanı erken konulursa geri dönüşümlüdür. Aşağıdaki belirtileri fark ederseniz diş hekiminize görünün:
● Kırmızı diş eti,
● Fırçalarken veya diş ipi kullanırken diş etleri kanar,
● Diş etleri kalktığı için dişler daha uzun görünür,
● Diş etleri artık dişlere yapışmaz ve cepler oluşturur,
● Çiğneme sırasında dişler pozisyon değiştirir,
● Ağız kokusu veya ağızda kötü tat oluşur.
Dişeti iltihabının bu son aşamasında dişleri destekleyen lifler ve kemik yok edilir, bu da dişlerin kaymasına veya hareket etmesine neden olabilir. Bu, ısırığı değiştirebilir ve agresif tedavi onları kurtaramazsa dişler kaybedilebilir.
Diş Eti İltihabına Ne İyi Gelir?
Diş eti hastalığının ilk aşaması, iyi fırçalama ve diş ipi kullanımıyla geri döndürülebilir. İyi ağız hijyeni plak oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Profesyonel temizlik, biriken ve tartara dönüşen plağı çıkarmanın tek yoludur. Diş hekiminiz diş eti çizgisinin üstündeki ve altındaki tartarı çıkarmak için dişleri temizleyebilir.
Durumunuz daha şiddetli ise köklerdeki düzensizlikleri gidermek ve plak oluşumunu zorlaştırmak için kök planlaması yapılacaktır. Diş hekiminize düzenli ziyaretler, bu rahatsızlığın çok ciddi hale gelmeden en başından tedavi edilmesine yardımcı olabilir. Hastalığın ilk aşamasını geçtiyseniz, diş hekiminizden tedavi almanız gerekecektir.
Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer?
Sağlıklı diş etleri sıkıdır ve kanamaz. Dişlerle yakın temas halindedirler. Diş etleri hafif iltihaplıdır, kırmızı veya şişmiş görünebilir ve fırçalama sırasında kanayabilir. Diş etleri gerilmeye ve çekilmeye başlar. Plak, lifleri ve kemiği destekleyen kökler yönünde oluşur. Dişin lifleri ve destek kemiği tahrip olur. Dişler hareketlidir ve bazen çekilmesi gerekecektir.
Diş eti iltihabının ilk nedeni, diş plağı oluşumunu destekleyen zayıf ağız hijyenidir. Sonra tütün, alkol, bazı ilaçlar veya hormonal değişiklikler gelir. Kötü takılan bir protez, diş etlerinin iltihaplanmasından da sorumlu olabilir.
Diş eti iltihabı, periodontal hastalığın ilk aşamasıdır. Enfeksiyon ilerlerse, daha derin dokulara, kemiğe ulaşabilir ve bu nedenle, örneğin diş kaybına neden olabilecek daha ciddi hastalıklara dönüşebilir.
Kötü diş hijyeninin de genel sağlık üzerinde olumsuz etkileri vardır.
Diş eti iltihabıyla mücadele etmek ve böylelikle bu hastalığın ilerlemesini önlemek için dişlerinizi doğru fırçalayarak işe başlamak ve gerekirse bir sağlık uzmanına diş taşı temizliği yaptırmak gerekir. Diş hekimi tarafından antiseptik bir gargara reçete edilebilir. Son olarak, diş eti iltihabı durumunda belirli diş macunları endikedir.