Dt. Talip ILIK 2022-03-31
Diş Kaplama
Diş kaplamaları, temelde dişlerin estetik ve fonksiyonunu geri kazandırmaya yönelik yapılan işlemdir. Çürük, aşınma ya da travma nedeniyle harap olmuş dişlere, çekilen dişlerin yerine o bölgenin fonksiyonunu geri kazandırmak maksadıyda, ortodontik tedavi görmek istemeyen hastalarda estetik amaçlı kaplama yapılabilir.
Diş kaplamaları hekimin detaylı muayenesi ve hastanın beklentileri doğrultusunda, buna uygun kaplama çeşidi belirlenerek yapılan, ağrısız ve kolay uygulanan tedavi biçimidir. Tedaviye başladıktan sonra ortalama on gün içerisinde tedavi tamamlanır. Diş kaplama işleminin ilk aşamasında diş kaplaması uygulamasından önce dişin dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekir. Ağrı veya enfeksiyona neden olmamak için dişteki çürük ve eski dolgular tamamen temizlenir. Daha sonra diş kaplamalarının uygulanabilmesi için lokal anestezi ile diş uyuşturulup az bir miktar törpülenerek küçültülür ve hekim tarafından kaplama uygulaması yapılacak dişin doğru ölçüleri alınır. Ölçüler kaplamanın hazırlanması için laboratuvara gönderilir. İstenilen renk ve boyutlar için çalışmalar yapılır. Laboratuvardan gelen kaplamalar ilk önce ağız içerisinde kontrol edilir. Yükseklik ve diğer dişlerle olan ahengi ayarlandıktan sonra özel yapıştırıcılar ile sağlam bir şekilde yapıştırılır ve diş kaplaması uygulaması tamamlanmış olur.
Yukarıda da belirtildiği gibi diş kaplama işleminde kullanılan malzemeler kaplamanın hangi amaçla yapılacağına, hastaların şikayetine ve diş boyutlarına göre belirlenmektedir. Bu ihtimallere bağlı olarak diş kaplama işleminde en çok kullanılan malzemeler;
• Zirkonyum Diş Kaplama
Dişlerin kendi yapısına, rengine en çok benzeyen, en doğal duran diş kaplama çeşidi zirkonyumdur. Zirkonyum diş kaplama işlemlerinde diğerlerine göre soğuk ve sıcak hassasiyeti daha azdır ve diş eti hassasiyetlerine yol açmamaktadır. Hem estetik hem fonksiyonel olarak oldukça tercih edilen bir diş kaplama çeşididir. Doğal ve estetik duruşu nedeniyle en çok ön diş kaplamalarında tercih edilmektedir.
• Porselen Diş Kaplama
Diş kaplama malzemelerinin porselen bir materyalden yapılan çeşididir. Hastaların kendi diş rengine göre hazırlanan porselen diş kaplamalar, kırılmalara daha dayanıklı ve buna bağlı olarak daha uzun ömürlüdür. Diğer dişlere uygun hazırlanabilmesi estetik kaygılardan dolayı hastaların daha çok tercih etmesini sağlamaktadır.
• Metal Destekli Diş Kaplama
Koyu renk görüntüsünden dolayı metal destekli diş kaplama çok fazla tercih edilmemektedir. Rengi dolayısıyla kendini çabuk belli eden bu diş kaplama çeşidi maliyet açısından daha uygun olması ile ön plana çıkmaktadır. Daha uygun fiyatlı olması ve dayanıklılığı arka dişlerde tercih edilmesine neden olmaktadır.
• Laminate
Laminate, aslında bir materyali ifade etmekten ziyade bir yöntemi ifade eder. Latince’de yaprak anlamında gelen lamine, dişlerin inceltilmesi suretiyle yeni bir görünüm kazandırılması işlemidir. İnceltme işlemi dişlerin ön yüzünden 0.3 – 0.7 mm aralığında olduğu için sağlam dişlerin kaybı minimal düzeyde tutulur. Bu yöntem hem estetik hem de sağlık nedeniyle tercih edilmektedir. Laminate yöntemi çok hassas bir yöntem oldğundan hasta seçimi çok önemlidir. Her hastaya lamine işlemi yapılamaz öreneğin; uyku esnasında dişlerini sıkan kişilerde kaplama düşeceğinden dolayı uygulama yapılmaz. Çene bozukluğu gibi yapısal rahatsızlıkları veya deformasyonları olan kişilere,tırnak, kalem gibi sert cisimleri ağzına sürekli götüren ve hatta bunları ısıran kişilere, diş eti çekilmesi rahatsızlığından muzdarip olan kişilere, dişleri aşırı zayıf, ince ve diş etlerinde iltihap görülen kişilere, lamine tedavi uygulanmaz.