Dt. Mehmet Yakut 2022-01-25
Diş Taşı Temizliği (Detertraj)
Diş taşı (tartar), diş eti hastalıklarının oluşumunda en önemli faktör olan pek çok bakteri barındıran ve dental plak olarak isimlendirdiğimiz yumuşak eklentilerin, birkaç günlük süre içerisinde sertleşmeye başlaması ile oluşmaktadır. Öncelikle yumuşak, sarımtırak püre kıvamında olan bu eklentiler eğer etkin bir ağız bakımı ile diş yüzeylerinden uzaklaştırılmazsa zamanla tükürükten kalsiyum minerali alarak katılaşmaya başlarlar. Bu aşamada ortamdan uzaklaştırılmaları oldukça zordur, çok serttir ve diş yüzeyine yapışmış haldedir. Diş hekimlerince yapılması gereken profesyönel bir işlem gerektirmektedir. Bu işleme diş taşı temizleme(detertraj) işlemi denilir.
Diş Taşı Oluşumu : Diş taşı(tartar) tam anlamıyla yetersiz fırçalamadan dolayı oluşur ve eğer temizlenmezse, diş eti çekilmesini ve bakteri içerikli materyalin birikimine bağlı olarak diş eti iltihabını tetikleyebilir. Oldukça kötü bir görünüm oluşturmakla birlikte ağız ve diş sağlığını ciddi anlamda olumsuz etkiler. Dolayısıyla diş taşı temizliği belirli aralıklarla tekrarlanmalıdır. Bu süre kişiden kişiye değişmektedir. Genellikle yılda bir kez rutin diş hekimi muayenesiyle birlikte önerilir. Bazı kişilerde bu süre daha kısa olabilir.
Diş Taşi Oluşumuna Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Diş taşı oluşumu yetersiz ağız bakımı olan kişilerde, sigara ve alkol kullanımı ile artabilir. Dengesiz beslenme, bazı hastalıklar ve kullanılan bazı ilaçlar, tükürük yapısı ve kalitesi diş taşı oluşumuna zemin hazırlayabilir. Ayrıca yeteri kadar katı besin tüketilmemesi veya normalden fazla karbonhidrat ve şeker tüketmek diş taşı miktarını artırabilir.
Diş Taşi Oluşumu Nasil Önlenir?
Ağız, diş sağlığı ve diş taşı oluşumunu en az düzeye indirebilmek için yapılması gereken en öncelikli işlem yeterli düzeyde, etkin ağız bakımı ile gerçekleşmektedir. Bu işlem günde iki kere, sabah ve akşam olmak üzere iki dakika boyunca uygun bir fırça ile dişlerin fırçalanması ve günde bir kere diş ipi kullanımı ile sağlanabilir. Bunlara ek olarak ara yüz fırçaları özellikle dişlerin aralarını daha iyi temizledikleri için önerilir. Diş hekimi tavsiyesi doğrultusunda ağız gargaraları ve ağız bakım suları bazı kişilere özellikle önerilebilir.
Diş Taşi Temizliği İşlemi :
Diş taşı temizliği veya tartar temizliğini kişi kendisi yapamaz. Bu işlemi sadece diş hekimi yapabilir. Diş taşı temizleme işleminde genel olarak el aletleri ve titreşimle çalışan ultrasonik cihazlar birlikte kullanılır.
Diş Taşi Temizliği İle İlgili Yanliş Ve Doğrular
Yanliş: Diş taşları temizlendikten sonra daha çok diş taşı oluşur, devamlı temizletmek gereksizdir.
Doğru: Düzenli ve doğru fırçalama diş taşı oluşumunu engeller. Ancak oluşmuş taşların mutlaka hekim tarafından temizlenmesi gerekir.
Yanliş: Diş taşı veya tartar temizliği dişin minesine zarar verir.
Doğru: Diş taşı temizliği veya tartar temizleme diş hekim tarafından yapılırsa minenin zedelenmesine neden olmaz.
Yanliş: Diş taşları temizlenirse dişler sallanmaya başlar, diş taşı dişi tutar, sallanmasını engeller.
Doğru: Diş taşları temizlenmediği için dişetleri çekilerek dişlerin sallanmasına neden olur. Diş taşı oluşumuna izin vermemek gerekir.