Dt. Haydar Sağlam 2022-03-15
Halitozis
Halitozis olarak da bilinen ağız kokusu; ağız veya ağız dışı olsun, kaynağına bakılmaksızın kötü olan nefes kokusu olarak tanımlanmaktadır. Kişinin günlük yaşamını olumsuz olarak etkilemektedir. Bu durum kişide güven kaybına neden olmaktadır. Birey için utanç verici hatta kaygıya neden olan bir sorundur. Ağız kokusu kronik rahatsızlıkların haberciside olabilir. Ağız kokusu genel olarak ikiye ayırılır;
- Fizyolojik ağız kokusu: Sabah kalktığımızda ağızda oluşan kötü koku olarak tanımlanmaktadır. Bazı kişileri rahatsız ederken, bazı kişiler hiç fark etmeyebilir.
- Patolojik ağız kokusu: Kişi nefes verdiğinde kendisini ve çevresini rahatsız eden kötü ağız kokusudur. Ağız kaynaklı ve sistemik rahatsızlıklar kaynaklı olarak ikiye ayırabiliriz.
Ağız kokusunun nedenleri;
Ağız kokusunun bir çok sebebi bulunmakla birlikte sorunun büyük bir kısmı ağız içinden kaynaklanmaktadır. Bunun için böyle bir problemde ilk olarak diş hekimine başvurmalıyız.
- Tükettiğimiz gıdalar soğan, sarımsak, baharatlı gıdalar
- Yetersiz ağız hijyeni, tükettiğimiz besinler yeterli ağız hijyeni sağlanmadığında ağız içerisinde ve dişlerin çevresinde birikmesi sonucu bakteriler oluşur ağız kokusuna neden olur.
- Diş çürükleri, diş eti hastalıkları, kötü yapılmış protez ve dolgular, kalmış kök parçaları ağız kokusuna neden olur.
- Sigara ve tütün ürünleri
- Ağız kuruluğu; Tükürük görevlerinden biri ağızdaki yiyecek parçalarını temizlemektir. Tükürük yetersiz olduğunda bu tam olarak sağlanamaz. Bunun sonucu olarak kalan gıda artıkları ağız kokusu yapar.
- Bazı ilaçlar; Tükürük salgısının azalmasına neden olarak ağız kokusuna dolaylı yoldan neden olurlar.
- Diğer sağlık sorunları; Solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit, akciğer ve boğaz iltihaplanması, diyabet (şeker hastalığı), karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları, sindirim ve boşaltım sistemi hastalıkları örnek verilebilir.
- Diyet ; Az karbonhitrat içeren bir diyet uygulamak veya uzun süren açlık gibi durumlar ağız kokusuna neden olur.
- Ağızda oluşan enfeksiyonlar.
TANI YÖNTEMLERİ
Hekim hastasının nefesini koklayarak, hastanın ağız kokusunu standart bir sıkala kullanarak değerlendirir.
Cihaz kullanılarak yapılan ölçüm sonucunda ağız kokusu tespit edilebilir.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Kliniğe ağız kokusu şikayeti ile gelen hastaların ayrıntılı olarak anemnezi (hasta öyküsü) alınmalı ve ağız içi muayene yapılmalıdır. Yapılan muayene ve testler sonucu ağız kokusunun nedeninin belirlenmesi çok önemlidir. Neden belirlendikten sonra tedaviye başlanabilir.
- Neden ağız kaynaklıysa; öncelikle ağızdaki bakterilerin azaltılması gerekir bunun için çürük dişler kanal tedavisi ve dolgu ile tedavi edilmeli, kötü protez ve dolgular tekrardan yapılmalı diş taşı temizliği uygulanmalıdır.Antiseptik gargara bu süreçte yardımcı olarak kullanıldığında gayet faydalı olabilir.
- Oral hijyen eğitimi verilmelidir.
- Hasta dişlerini düzenli olarak fırçalamalıdır.
- Diş ipi kullanmalıdır. Dil yüzeyini fırçalamalıdır.
- Hareketli protez kullanan hastalar protezlerinin temizliğine dikkat etmelidir.
- Gün içersinde yeterli miktarda su tüketimine dikkat edilmelidir. Çünkü ağız kuruluğu ağız kokusuna neden olur.
- Tükürük bezlerini uyarmak için şekeresiz sakız kullanılabilir.
- Kronik ağız kuruluğu olan hastalarda diş hekiminin önerdiği preparat veya oral ilaç verilebilir.
- Diyet düzenlemek.
- Tütün ve alkol kullanımından kaçınmak.
- Neden ağız dışı ise; neden olan hastalık veya patolojik durum tespit edildikten sonra ilgili bölümüne hasta sevk edilmelidir.